Waarom wel of geen infrarood panelen?

infrarood panelen

Waarom zou je wel en waarom niet voor infrarood panelen kiezen? Op die vraag gaan we hier in. Voor een beter begrip leggen we eerst uit wat die panelen zijn en hun werking.

Stralingsverwarming

Bij infraroodverwarming praten we over stralingsverwarming. Dat is anders dan bij convectieverwarming, waarbij het gaat om luchtcirculatie. Alles waar de straling op valt, wordt daardoor warm. Bij alles buiten het stralingsbereik gebeurt dat niet.

Infrarood paneel

Als stralingsbron praten we doorgaans over een infrarood paneel. Zo’n paneel wordt op het lichtnet aangesloten en begint dan infrarood uit te stralen. Het bereik van die straling is ongeveer drie meter. Voor verwarming dient het object (voorwerp, wand, vloer, mens of dier) zich binnen de stralingsbundel te bevinden. Als dat het geval is, dan vindt opwarming plaats. Die warmte wordt vervolgens afgestaan aan de omgeving. Dus indirect wordt de ruimte ook verwarmd.

infrarood panelen

Waarom geen panelen?

Bereik

Het stralingsbereik van drie meter kan in bepaalde situaties een lastige eigenschap zijn.

Bekabeling

De panelen hebben stroom nodig om te kunnen werken. Dan is het vervelend als kabels niet goed kunnen worden weggewerkt, zoals in een bestaande woning kan voorkomen.

Geen hoofdverwarming

Tenzij een huis heel goed geïsoleerd is, is infrarood verwarming minder geschikt als hoofdverwarming.

Elektrische installatie

Als je veel panelen gebruikt, dan hebben die gezamenlijk tamelijk wat stroom nodig. Daarop hoeft de bestaande elektrische installatie niet te zijn berekend.

Waarom wel panelen?

Nieuwbouw

In het geval van nieuwbouw zal de warmte-isolatie goed zijn en komt infraroodverwarming daarom eerder in aanmerking. De bekabeling kan beter worden weggewerkt en de elektrische installatie ervoor geschikt worden gemaakt. Bovendien hoeft er geen gasaansluiting te zijn

Bijverwarming

Als bijverwarming is infrarood verwarming prima geschikt. Het verwarmt plaatselijk en werkt snel.

Fraai

Infrarood panelen zijn fraaier dan radiatoren. Ze kunnen aan de voorkant bijvoorbeeld van een foto zijn voorzien. Ze nemen geen vloerruimte in beslag.